Recepty starých materí: Úsporný recept na jačmenné lievance

Staré kuchárske knihy sú nekonečnou studnicou nadčasových receptov. To, čo dnes považujeme za moderné (bezlepkové, vegetariánske, celozrnné) bolo v časoch dávno minulých úplne bežnou súčasťou jedálnička. Ako napríklad tieto kysnuté lievance z celozrnnej jačmennej múky. Aby som im však dodala glanc modernej doby, podávala som ich s karamelizovaným pomarančom a mandarínkou, jogurtom zmiešaným s ricottou a škoricou, dozdobené kokosom a kakaovými bôbmi.

Recept:

300 ml vlažného mlieka
1 vajce (žĺtko zvlášť, z bielka vyšľahať sneh)
4 g sušeného droždia
štipka soli
1 – 2 PL cukru (podľa chuti)
muškátový oriešok
kôra z jedného bio pomaranča
1/2 PL strúhanky
celozrnná jačmenná múka (podľa potreby)

Postup:

Do vlažného mlieka pridáme droždie, cukor a žĺtok a vymiešame. Postupne prisypeme toľko múky, aby nám vzniklo redšie (lievancové) cesto (cca 300 g). Osolíme, pridáme muškátový oriešok, pomarančovú kôru, strúhanku a sneh z bielka. Prikryjeme a necháme nakysnúť (môžeme dať kysnúť na noc do chladničky).

Celý videorecept nájdete na instagrame nášho gazdovstva tu:

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.