Recepty starých materí: Vianočné perníčky

Na Vianoce nezvyknem veľa piecť, ale perníčky/medovníčky musia byť! Nie len kvôli ich nezameniteľnej vôni a chuti, ale preto, že tie zvyšné si vždy uschovám a v priebehu roka používam na dochutenie plnky z maku či slivkového lekváru.

Tento recept je z malej brožúrky s vianočnými receptami od Sandtnerovej. Perníčky/medovníčky podľa tohto takmer 100-ročného receptu dopadol na výbornú. Sú úplne mäkkučké. Základom, okrem ich neprepečenia (avšak ak by sa vám aj trochu prepiekli nestvrdnú na kameň, ale budú z nich chutné perníkovo-medové sušienky), je jednoznačne salajka (amonium).

Pri pečení perníkov sa ju nesnažte nahradiť sódou bikarbónou či práškom do pečiva (ani tým na perník). Hoci má tzv. jelenia soľ nepríjemný zápach (ten počas pečenia vyprchá), ale perníčky sú vďaka nej krásne jemné a nadýchané. Dosť bolo mudrovania, tu je recept (uvedené množstvo je polovičná dávka, pokojne môžete zdvojnásobiť).

RECEPT:

125 g medu

75 g trstinového cukru

65 g vody

250 g celozrnnej ražnej múky

15 g masla

1/2 vajíčka (rozšľahajte vajíčko a polovicu odlejte)

1/2 PL perníkového korenia

5 g salajky

POSTUP:

Med, vodu, cukor rozpustíme na miernom ohni. Odstavíme. Pridáme preosiatu múku a dobre zapracujeme. Prikryjeme, necháme vychladnúť. Do tejto zmesi (pozor, je riadne tuhá, odporúčam spracovávať robotom) pridáme rozpustené maslo, vajíčko (teda tú polovicu), perníkové korenie a salajku. Cesto riadne prepracujeme. Na pomúčenej doske vyvaľkáme (môžete aj na tenšie, perníčky sa riadne nafúknu), povykrajujeme obľúbené tvary, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch zopár minút iba kým pekne zružovejú.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.