Túto zimu mnou lomcuje nostalgia. Keď nesedím na gauči zamuchlaná v deke a nepúšťam si staré filmy, zvŕtam sa v kuchyni a varím klasické jedlá. Šošovicový či špenátový prívarok s vajíčkom, vyprážaná cuketa, koložvárska kapusta. Všetko toto sú jedlá môjho detstva, ktoré sa u nás až tak často doma nevaria, keďže stále skúšam niečo nové.
Keďže si každú jeseň nakladáme kapustu, v zime sa u nás často objavujú práve kapustové jedlá, podobne ako v starých vidieckych domácnostiach. Keďže sme kapustnicu jedli nielen na Vianoce, ale aj celý týždeň po novom roku a takmer týždeň sme si pochutnávali na koložvarskej kapuste, chcelo to zmenu :D.
Z ničoho nič mi zrazu napadol recept, ktorý zvykla robievať naša babka. Párky obalené v zemiakovom cestíčku, najprv uvarené a následne dochrumkava opečené na panvici a k tomu dusená kyslá kapusta. Na rozdiel od babky som však v cestíčku neobalila párky, ale naše domáce neúdené hovädzie klobásky. Či sa rozhodnete tak či onak, garantujem vám, že na oboch verziách si pochutíte rovnako dobre.
Tak ako to býva u takýchto klasických domácich receptov, ani ja neuvádzam presný počet surovín.
Potrebujeme:
zemiaky
vajce od sliepočiek z voľného chovu
hrubá múka
soľ
párky alebo klobásky
cibuľa
cesnak
kyslá kapusta
mletá červená paprika
bravčová masť
Postup:
Zemiaky nešúpeme, iba dobre umyjeme a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť.
Ak použijeme klobásky, tie vopred uvaríme a taktiež necháme vychladnúť. Párky predvárať nemusíme.
Zemiaky ošúpeme a pretlačíme, pridáme vajce (podľa vlhkosti zemiakov môžeme pridať ešte jedno), soľ a premiešame. Postupne prisypávame hrubú múku a vypracujeme nelepivé cesto.
Do väčšieho hrnca si dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme.
Cesto si rozdelíme na toľko častí, koľko máme párkov či klobások (mne na 6 kusov vyšlo cesto z cca 1 kg zemiakov). Každú nožičku dobre obalíme cestom a dobre popritláčame, aby nám počas pečenia neprasklo. Dáme do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch povaríme asi 1 minútu (ak sú to vopred uvarené klobásky) alebo 2 minúty (ak sú to párky). Vyberieme dierovanou naberačkou.
Na panvicu dáme kúsok oleja a klobásky v cestíčku opečieme z každej strany do chrumkava.
Podávame ich s dusenou kapustou, ktorú pripravíme tak, že na bravčovej masti speníme cibuľku i cesnak, zasypeme mletou paprikou. Pridáme kapustu, podlejeme vodou a dusíme do mäkka.
1 Comments Add yours