Recepty starých materí: Klobásky (párky) v zemiakovom cestíčku s kyslou kapustou

Túto zimu mnou lomcuje nostalgia. Keď nesedím na gauči zamuchlaná v deke a nepúšťam si staré filmy, zvŕtam sa v kuchyni a varím klasické jedlá. Šošovicový či špenátový prívarok s vajíčkom, vyprážaná cuketa, koložvárska kapusta. Všetko toto sú jedlá môjho detstva, ktoré sa u nás až tak často doma nevaria, keďže stále skúšam niečo nové.

Keďže si každú jeseň nakladáme kapustu, v zime sa u nás často objavujú práve kapustové jedlá, podobne ako v starých vidieckych domácnostiach. Keďže sme kapustnicu jedli nielen na Vianoce, ale aj celý týždeň po novom roku a takmer týždeň sme si pochutnávali na koložvarskej kapuste, chcelo to zmenu :D.

Z ničoho nič mi zrazu napadol recept, ktorý zvykla robievať naša babka. Párky obalené v zemiakovom cestíčku, najprv uvarené a následne dochrumkava opečené na panvici a k tomu dusená kyslá kapusta. Na rozdiel od babky som však v cestíčku neobalila párky, ale naše domáce neúdené hovädzie klobásky. Či sa rozhodnete tak či onak, garantujem vám, že na oboch verziách si pochutíte rovnako dobre.

Tak ako to býva u takýchto klasických domácich receptov, ani ja neuvádzam presný počet surovín.

Potrebujeme:

zemiaky

vajce od sliepočiek z voľného chovu

hrubá múka

soľ

párky alebo klobásky

cibuľa

cesnak

kyslá kapusta

mletá červená paprika

bravčová masť

Postup:

Zemiaky nešúpeme, iba dobre umyjeme a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť.

Ak použijeme klobásky, tie vopred uvaríme a taktiež necháme vychladnúť. Párky predvárať nemusíme.

Zemiaky ošúpeme a pretlačíme, pridáme vajce (podľa vlhkosti zemiakov môžeme pridať ešte jedno), soľ a premiešame. Postupne prisypávame hrubú múku a vypracujeme nelepivé cesto.

Do väčšieho hrnca si dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme.

Cesto si rozdelíme na toľko častí, koľko máme párkov či klobások (mne na 6 kusov vyšlo cesto z cca 1 kg zemiakov). Každú nožičku dobre obalíme cestom a dobre popritláčame, aby nám počas pečenia neprasklo. Dáme do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch povaríme asi 1 minútu (ak sú to vopred uvarené klobásky) alebo 2 minúty (ak sú to párky). Vyberieme dierovanou naberačkou.

Na panvicu dáme kúsok oleja a klobásky v cestíčku opečieme z každej strany do chrumkava.

Podávame ich s dusenou kapustou, ktorú pripravíme tak, že na bravčovej masti speníme cibuľku i cesnak, zasypeme mletou paprikou. Pridáme kapustu, podlejeme vodou a dusíme do mäkka.

1 Comments Add yours

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.