Recepty starých materí: Zadunajská próza

Do rúk sa mi dostala ďalšia zaujímavá stará kuchárska kniha, avšak tentokrát pôvodom maďarská. Az ínyesmester szakácskönyve vyšla prvýkrát v roku 1932 v Budapešti. Jej autor Elek Magyar (*1875, 1947) bol pôvodne novinár, avšak neskôr sa stal i gastronomickým špecialistom. Pod pseudonymom Inyesmester viedol v novinách gastronomickú rubriku Kapitoly z gurmánskych remesiel. Jeho najznámejšia kuchárka vyšla aj v českom preklade v roku 1958 pod názvom Kuchařská kniha Labužník. Maďarské kuchařské umění. Na toto české vydanie som natrafila v antikvariáte náhodou a objednala ho bez toho, aby som čoby len tušila aký vzácny poklad mi obohatí moju zbierku.

Pri listovaní v tejto knihe som natrafila na zaujímavý recept s názvom Zadunajská „prósa“. Je to múčnik, ktorý je kysnutý, avšak pripravuje sa z kukuričnej múky vcelku zaujímavým spôsobom. Najprv sa urobí hustý kvások z droždia, hladkej pšeničnej múky, mlieka a cukru. Následne sa pridá vajce, kukuričná múka, rozpustené maslo a mlieko, tak aby nám vzniklo cesto podobné piškótovému. Naleje sa na plech, navrch podávame lekvár a necháme nakysnúť.

Ako to pri starých receptoch býva, nie vždy sa uvádza presné množstvo a preto je niekedy ťažké ich rekonštruovať. Množstvá jednotlivých ingrediencií v tomto recepte síce nechýbali, avšak množstvo mlieka sa neudáva. Avšak myslím, že som to aj napriek tomu dobre odhadla, pretože koláč je výborný. Ako moja mamka povedala: „To nie je próza, ale jedna báseň.

Uvedené množstvo surovín je polovičná dávka z pôvodného receptu, ktorý vyžaduje až 1 kg kukuričnej múky. Polovičná dávka postačuje na bežný plech s rozmermi cca 38×25 cm. Taktiež v pôvodnom recepte je uvedené minimálne množstvo cukru (100 g na 1000 g múky), ktoré som navýšila (150 g na 500 g múky).

Potrebujeme:

na kvások:

125 g hladkej pšeničnej múky

5 g sušeného droždia alebo 10 g čerstvého

100 ml mlieka

10 g cukru

na cesto:

500 g hladkej kukuričnej múky

50 g rozpusteného masla

700 ml mlieka

150 g cukru

štipka soli

slivkový lekvár

Postup:

Najprv si pripravíme kvások. Sušené droždie zmiešame s múkou, cukrom a vlažným mliekom. Prikryjeme a necháme nakysnúť (cca 10 minút). Ku kvásku pridáme mlieko, vajce, roztopené maslo a múku zmiešanú s cukrom a soľou. Premiešame, aby nám vzniklo vláčne liate cesto.

Cesto vylejeme do maslom vymazaného a múkou vysypaného plechu. Na vrch poukladáme kôpky slivkového lekváru, tak aby po nakrájaní bol v každom reze. Prikryjeme a necháme kysnúť cca 45 minút. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 40 – 45 minút do ružova.

Po upečení necháme trochu vychladnúť a poprášime práškovým cukrom.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.