Korenistá batátová polievka

Poznáte to. Prídete domov unavený a vymrznutý. Máte chuť na niečo chutné a hrejivé, no vaša chladnička zýva prázdnotou. Jednoduchým riešením je polievka hotová v priebehu 20 minút. Stačí vám zopár surovín, tú hlavnú chuť totiž tvoria koreniny. Všetko nahádžete do hrnca, rozmixujete, nakoniec dochutíte citrónovou šťavou (ak máte limetku použite ju) a koriandrovou vňaťou…

Recepty starých materí: Medové cesto

Aj keď to vyzeralo, že sa babiemu letu nechce odísť, zima predsa len prišla. A ja som rada. V skutku obľubujem každé ročné obdobie. Na zime mám najradšej pravú zimnú atmosféru. Vonku človek síce vymrzne, ale ten slastný pocit, keď si po príchode dám teplý čaj je na nezaplatenie. Alebo ešte lepšie – varené víno…

Pistáciové koláčiky s vôňou kardamómu (bezlepkové)

Ráno som sa vybrala na prechádzku. Bolo typické jesenné počasie. Opar, spoza ktorého prenikali slnečné lúče, jemný vánok a chladný vzduch. I keď som už bola vcelku skrehnutá, nevadilo mi to. Naopak som sa tešila, pretože milujem návraty s jesenných prechádzok do tepla domova. Moja radosť bola o to väčšia, že som si predstavovala ako…

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Mäso som nevarila už dávno. Nedávno mi však prišla chuť na omáčku bolognese. Pôvodný zámer bol jasný, ale po namletí mäsa mi skrsla myšlienka, že urobím radšej mäsové guľky. Ochutila som ich skvelým korením a parmezánom, opiekla ich z každej strany, pridala opečené šampiňóny, skaramelizovanú cibuľku, zaliala to červeným vínom a nakoniec som pridala krájané…

Prvorepubliková kuchyňa

Dňa 28. 10. 2018 si pripomenieme 100. výročie založenia Prvej česko-slovenskej republiky. Toto obdobie (1918 – 1938) bolo prelomové nielen z hľadiska historického, ale aj z hľadiska gastronomického. V tomto období boli publikované jedny z najznámejších kuchárskych kníh, ktoré dodnes nejednej gazdinke robia v kuchyni spoločnosť. Jednoznačne najznámejšou je tzv. Sandtnerka, ktorá vyšla v 20….

Jablková bábovka s karamelovou polevou

K víkendovej pohode neodmysliteľne patrí dobrá bábovka. Sadnúť si so šálkou dobrého čaju, kúskom chutnej bábovky a vychutnávať si spoza okna výhľad na Malé Karpaty, keď je vonku veterno a chladno, tak to je sobota ktorá sa mi ozaj páči :).   Receptov na bábovky existuje mnoho, Aj u mňa na blogu nájdete recept na…

Krémová cesnaková polievka

Krémové polievky sa dajú urobiť krémové aj vďaka vyššiemu obsahu zeleniny či zemiakov, tak ich nie je potrebné zahusťovať múkou alebo smotanou. Rovnaký prípad je aj táto krémová cesnačka, ktoré je vďaka zopár zemiakom nielenže hustá, ale aj veľmi sýta a to bez toho, aby naše telo zaťažila. A navyše jej príprava je vskutku rýchla…

Vegánske tortilly (tacos)

Avokádo nie je práve moje najobľúbenejšie ovocie. Pamätám si, ako som ho prvýkrát kúpila a pripravila z neho nátierku. Veď každý ho ospevoval aké je chutné a zdravé a že nátierka z neho je znamenitá. Siahla som po osvedčenom recepte, no výsledok ma vôbec neohromil. Prišlo mi to strašné mastné, a také nijaké, bez chuti….

Osviežujúca čajová zmes

Milujem čaj, milujem bylinky. Počas tohto leta som ich nazbierala neúrekom (a stále nekončím :)). Samozrejme, že najviac som sa z nich tešila pre ich liečivé účinky, ktoré nám môžu pomôcť v jesennom a zimnom období. Avšak mala som s nimi aj iný zámer – vyrobiť niekoľko čajových zmesí, ktoré sa dajú popíjať kedykoľvek počas…

Pečené paradajky

Leto vrcholí a trhoviská sú plné čerstvej zeleniny a ovocia. Cukety, papriky, slivky, broskyne a v neposlednom rade moje obľúbené paradajky. Zopár som ich kúpila na trhu a časť paradajok sme dostali od suseda. Všetky by sme ich nestihli skonzumovať, takže časť som nakrájala a zavarila.  Časť paradajok som upiekla s olivovým olejom, provensálskymi bylinkami…

Bazový likér

V knihe Z turčianskej kuchyne som náhodne našla recept na bazový likér, ktorý ma ihneď zaujal. O bazovom sirupe som už počula, i chystala som sa ho pripraviť, ale likér? Bola to pre mňa novinka. A ja ako tvor zvedavý a neposedný som utekala nazbierať úplne prvé zrelé bobule bazy čiernej a šup s nimi…

Kysnutý koláč s mirabelkami

K nedeli neodmysliteľne patrí vôňa čerstvo upečeného koláča a ak je práve leto, jasnou voľbou je kysnutý s ovocím. V jednu júlovú nedeľu som upiekla výborný kysnutý koláč s makovou a tvarohovou plnkou, mirabelkami a orechovo-škoricovou posýpkou. Ak nezoženiete mirabelky pokojne ich môžete nahradiť slivkami či ringlotami. Potrebujeme (plech cca 26 x 40 cm): na…