Bazový likér

V knihe Z turčianskej kuchyne som náhodne našla recept na bazový likér, ktorý ma ihneď zaujal. O bazovom sirupe som už počula, i chystala som sa ho pripraviť, ale likér? Bola to pre mňa novinka. A ja ako tvor zvedavý a neposedný som utekala nazbierať úplne prvé zrelé bobule bazy čiernej a šup s nimi…

Kysnutý koláč s mirabelkami

K nedeli neodmysliteľne patrí vôňa čerstvo upečeného koláča a ak je práve leto, jasnou voľbou je kysnutý s ovocím. V jednu júlovú nedeľu som upiekla výborný kysnutý koláč s makovou a tvarohovou plnkou, mirabelkami a orechovo-škoricovou posýpkou. Ak nezoženiete mirabelky pokojne ich môžete nahradiť slivkami či ringlotami. Potrebujeme (plech cca 26 x 40 cm): na…

Mirabelkový džem

Vždy som milovala prírodu, ale odkedy bývame na vidieku vnímam kolobeh prírody intenzívnejšie. Všímam si bylinky, ktoré som dovtedy nevnímala, spoznávam nové druhy rastlín a vychutnávam si ranný štebot vtáčikov. Úžasným šťastím je, že v u nás chotári sú vysadené jablone, slivky, čerešne a mirabelky. Každým dňom túžobne očakávam kedy jednotlivé druhy konečne dozrejú. Mirabelky…

Recepty starých materí: Marhuľový koláč

Po dlhšom čase sa opäť vraciam k mojim (i vašim) milovaným babičkovským receptom. Recept na marhuľový koláč pochádza z knihy A. a T. Versbachova – Domácí cukrářství.  Soupis 573 vyzkoušených receptů z panských kuchyní, jakož i rodinných, ku přípravě cukrovinek, jemných koláčů a dortů, perníků a marcipánů, různého pečiva, zmrzlin, cukrátek, pokroutek a marmelád., ktorá…

Jahodový džem 3 x inak

Už tretiu jahodovú sezónu sme sa vybrali na samozber. Dvakrát sme boli v Dunajskej Lužnej, no tento rok, keďže sme sa presťahovali do Trnavského kraja, sme sa vybrali na samozber do Bučian. Nachystali sme si dva veľké košíky a jednu debničku. Jahody však boli takmer všetky vyzbierané, množstvo z nich nebolo dozretých a tak sme…

Pečené zemiaky a špargľa s reďkvičkovo-tvarohovým dressingom

Teploty závratné stúpajú a tak je potrebné odľahčiť nás jedálniček. Pečené zemiaky dostanú nový rozmer ak ich ochutíte Koreninovou soľou s bylinkami na zemiaky od KOTÁNYI, ktorá obsahuje zmes sušených kvetov, rozmarín a čierne korenie. Presné množstvo surovín neudávam, pretože je na každom koľko si toho pripraví. Potrebujeme: menšie zemiaky zelenú špargľu strúčiky cesnaku (nelúpané)…

Voňavá hubová polievka

Likvidujem zásoby v mrazničke. Do rany mi padli lesné huby od svokry, ktorá je vášnivá hubárka. Doma sme takmer nič nemali, iba zemiaky a trochu usušených domácich rezancov, no aj napriek tomu, s pomocou byliniek a hubovej koreninovej zmesi na cestoviny od Kotányi, som vyčarovala úžasne voňavú hubovú polievku. Potrebujeme: cca 500 g mrazených lesných…

Marocké nakladané citróny

Pomaranče a citróny v BIO kvalite kupujem hlavne kvôli ich kôre, ktorá nie je chemicky ošetrená. Zvyknem ju nastrúhať škrabkou na zemiaky, dať vysušiť a uskladniť vo vzduchotesnej nádobe. Takúto kôru stačí pre použitím iba pomlieť a pridať napríklad do múčnikov, ktoré skvelo prevonia. Avšak najlepšie čo môžete s BIO citrónmi spraviť je naložiť ich…

Triediť odpad nestačí…

…jeho tvorbe treba predchádzať. Jedna z hlavných myšlienok zero waste životného štýlu je minimalizovanie odpadu. Občas mi to pripadá ako utópia, no na druhú stranu sa túto métu snažím dosiahnuť. Niekedy som ako schizofrenik, na jednu stranu si nosím vlastnú tašku a plátené vrecká na zeleninu, no na druhú stranu kúpim mrazený hrášok v plastovom…

Sladké raňajkové pečivo

Už sa vám stalo, že sa vám v chladničke nazbieral kvások, ktorý vám bolo ľúto iba tak pred kŕmením vyhodiť? S týmto sa potýkam dosť často. Ak dlhšie nepečiem s kváskom a iba ho prikrmujem, nahromadí sa mi, avšak sám o sebe nemá silu utiahnuť chlebík. Nikdy ho však nevyhadzujem, ale odložím a nechám odpočívať…

Kašmírsky čaj Kahwa

Kahwa je kašmírsky korenistý čaj, ktorý si ľahko pripravíte aj doma, v slovenských podmienkach. Obsahuje kardamón, ružové lupene či dokonca šafrán. Je vynikajúci hlavne v zimnom období, pretože korenie použité pri jeho príprave nielenže zahrieva, ale je aj plné potrebných vitamínov. Okrem zahriatia, pomáha aj tráveniu či znižuje cholesterol. Vďaka zelenému čaju má taktiež povzbudzujúce…

Rustikálny pšenično-ražný chlieb Pugliese

Pugliese je vidiecky taliansky chlieb pochádzajúci z regiónu Apúlia (Puglia). Pripravuje sa talianskeho drožďového kvásku biga. Vďaka nemu je chlieb mäkkučký a má vyzretejšiu chuť. Biga sa pripravuje z droždia, múky a vody, ale keďže biga použitá v tomto recepte obsahuje aj ražnú múku, kvôli spomaleniu kvasenia je pridaná aj soľ. Cesto na pšeničný chlieb…