Sfinci (talianske šišky)

Nezvyknem vyprážať, no po dlhšom čase sa mi zažiadalo sladkej, vyprážanej maškrty. Do oka mi padli talianske šišky – sfinci, ktoré sa pripravujú z ryžovo-zemiakového cesta. Bizarná kombinácia, no sú mäkkučké ako obláčik (a podľa mňa aj chutnejšia ako naše klasické šišky). Potrebujeme: 150 g ryže 150 g zemiakov (1 väčší zemiak) 250 g hladkej…

Maslové rožky

Už je to dávno čo som piekla rožky. No tentokrát sa mi fakt vydarili! Na povrchu extra chrumkavé a vo vnútri mäkučké ako vatička. O tom viac som pyšnejšia, že som suroviny dávala iba od oka, bez predloženého receptu. Potrebujeme  (4 maxi rožky): 300 g hladkej pšeničnej múky T550 7 g soli 3 g sušeného…

Jablkovo-figový kompót s aróniou a lieskovcami

Na lete milujem čerstvosť miestnych surovín, vôňu práve odtrhnutých aromatických byliniek, no akonáhle sa objavia prvé kvapky a hmla za oknom, prirodzene ma to ťahá k hrejivým koreninám a teplým pokrmom. Nedeľné, upršané ráno sme si s manželom spríjemnili lievancami ozdobené teplým jablkovo-figovým kompótom, ktorý rozvoniaval po celej kuchyni. Pri vdychovaní omamnej vône valiacej sa…

Nekysnutý olivový chlieb a nátierka s kozím syrom a sušenými paradajkami

Na domáce pečivo nedám dopustiť. Kváskové, s droždím alebo nekysnuté s práškom do pečiva. Raz dávno som natrafila na olivový chlebík so syrom, ktorý je tak variabilný, že si ho môžete akokoľvek dochutiť a navyše nemusíte na neho dlho čakať, pretože je s práškom do pečiva. Teda žiadne kysnutie! Tentokrát som vynechala syr, pretože som…

Recepty starých materí: Calta

Calta, svadobná calta alebo nazývaný aj babičkin venec, pletenák či vjencový je svadobný koláč, ktorý sa tradične piekol na Myjave a v Trenčianskom regióne. V myjavskej tradícii sa calta sa tradične plietla do venca, zdobila sa krušpánom, rozmarínom a stužkami, niekdy bola dokonca aj dvojposchodová. Počas svadby calta ležala na stole pred mladomanželmi. Po začepčení…

Recepty starých materí: Bratislavský posúch tutti-frutii

Takmer rok som čakala na obdobie kedy budú v rovnaký čas dozreté broskyne, prvé hrušky a červené hrozno, aby som mohla upiecť bratislavský posúch tutti frutti, ktorý sa „predával za cenu naozaj nehoráznu”. V knihe Z kuchyne bohémskej Bratislavy sa píše, že istý Zoltán Lombardini, príslušník československých légii v Taliansku, po návrate domov žiadal svoju…

Ryžové rezance s brokolicou a hubami šitake

Vonku je najmenej sto stupňov, no aj napriek tomu sa s radosťou zvŕtam v kuchyni, Vyhľadávam však rýchlo pripravené jedlá, ktoré sú zároveň ľahko stráviteľné. Jedným z takýchto jedál sú ryžové rezance s parenou brokolicou, hubami šitake, čiernym sezamom zaliate aromatickým vývarom. Môžeme si ich vychutnávať na studeno i teplé. Hádajte, ktorú možnosť som v…

Cuketové karbonátky so syrom halloumi a pikantný uhorkový šalát

Milujem syr halloumi, milujem cuketu. Preto som spojila tieto moje dve obľúbené suroviny a vytvorila zeleninové karbonátky, ktoré zvládne aj úplný začiatočník. Tieto karbonátky robím pravidelne. Toto leto sme ich jedli už možno aj tri-štyrikrát. Avšak vždy sú iné, pretože pomer surovín dávam od oka, mením korenie či okrem cukety a halloumi pridám napríklad mrkvu….

Baklažánová galetka s mozzarellou

V chladničke sa mi povaľoval baklažán. Už mal takpovediac na mále, no ja som ho šikovne zúžitkovala v slanom koláči, tzv. galetke. V kombinácii s čerstvými paradajkami, mozzarellou a  tým správnym korením vznikla skvelá pochúťka vhodná ako ľahký obed či večera. Potrebujeme: na cesto: 100 g hladkej pšeničnej hladkej múky 00 180 g špaldovej celozrnnej…

Broskyňovo-marhuľový koláč

Najlepším suvenírom zo zahraničných ciest je pre mňa jednoznačne kuchársky časopis. Vedia to aj moji rodičia, ktorí mi minulý rok z ciest po Taliansku doniesli talianske vydanie magazínu jamie od známeho šéfkuchára Jamieho Olivera. V letnom číslo je niekoľko stránok venovaných marhuliam. Medzi množstvom receptom ma (okrem iných) zaujal recept na broskyňovo-marhuľový koláč s pšenično-ražným…

Grilovaná kukurica

K letu jednoznačne patrí varená kukurica. No ešte lepšia ako varená, je tá grilovaná! Kukuricu si môžete jednoducho ogrilovať na vonkajšom grile, na uhlí, čím získa nezameniteľnú vôňu a chuť, no rovnako si ju môžete ogrilovať aj na dobre rozpálenej panvici v domácich podmienkach. Stačí ju správne okoreniť (v tomto prípade zmesou Grill American Smoked…

Cestoviny s mangoldom a kukuricou

Ultra rýchly recept alá čo dom dal. V podstate ani neuvádzam presné množstvo surovín, pretože tento recept môžete pripraviť podľa vašej chuti, obsahu chladničky či počtu jedákov. Stačí všetko v krátkosti orestovať, dochutiť citrónovou šťavou, čili olejom a môžeme podávať. Potrebujeme: tenké plátky prerastanej slaniny cesnak mangoldové listy konzervovaná kukurica olivový olej kúsok masla citrónová…