Domáci jablkový koláč s tvarohom

Je tu jeseň! A ako jej príchod najlepšie osláviť? No predsa domácim jablkovým koláčom. Že domáci? Veď predsa každý koláč upečený doma je domáci. Avšak, tento je echt domáci, pretože okrem jabĺk nazbieraných v našom chotári obsahuje aj náš domáci marhuľový džem, v ceste sú okrem našich domácich vajíčok od šťastných sliepočiek aj nami dopestované zemiaky a všetko to završuje perník, ktorý som piekla minulé Vianoce. A navyše, keď sa do neho zahryznete, razom vám navodí tú správnu domácu pohodu.

Potrebujeme:

na cesto:

200 g hladkej pohánkovej múky

1/2 balíčku bezfosfátového prášku do pečiva (PDP)

štipka soli

100 g trstinového cukru

70 g zmäknutého masla

120 g uvarených zemiakov v šupe

1 vajce od šťastných sliepočiek

na plnku:

1 tvaroh

1 kelímok mascarpone

1 vajce od šťastných sliepočiek

1 ČL mletej škorice KOTÁNYI

1/2 ČL mletého kardamómu KOTÁNYI

1/3 ČL mletého zázvoru KOTÁNYI

1 PL medu

25 g cukru (prípadne podľa chuti)

marhuľový džem

jablká

perník

Postup:

Múku zmiešame so soľou, PDP, cukrom, pridáme vychladnuté, olúpané a pretlačené zemiaky, vajce, maslo a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Prikryjeme a uložíme do chladničky.

Kým cesto odpočíva jablká umyjeme, prekrojíme na polovicu. Každú nakrájame na plátky a dáme do vody s citrónom aby nezhnedli.

Tvaroh vymiešame s mascarpone, vajíčkom, korením, medom a cukrom. Ak chceme plnku sladšiu pridáme viac cukru.

Cesto vtlačíme do formy (menšia okrúhla forma alebo menší pekáč) vymazanej maslom a vysypanej múkou. Cesto potrieme marhuľovým džemom, navrstvíme tvarohovú plnku, naukladáme plátky jabĺk a nakoniec posypeme strúhaným perníkom.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 70 – 75 minút (koláč je dosť vlhký, takže trvá dlhšie kým sa úplne prepečie). Ak je potrebné dobu pečenia predĺžime.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.