Jahodovo-rebarborový koláč

Večná klasika, ktorá nikdy neomrzí. Kyslá chuť rebarbory dokonale pasuje k sladkastej chuti jahôd. A ak sú navyše doplnené chutným krémom, tenkým cestom a chrumkavou posýpkou…Skrátka, nebíčko v papuľke.

Potrebujeme:

na cesto:

140 g hladkej pšeničnej múky

140 g pohánkovej múky

140 g studeného masla

štipka soli

štipka trstinového cukru

8 – 10 PL vody (podľa potreby)

na plnku:

1 vanilkový lusk KOTÁNYI (iba lusk, dreň odložíme do krému)

200 ml vody

1 PL trstinového cukru

3 stonky rebarbory

250 g jahôd

na krém:

1 žĺtko od šťastných sliepočiek

1 smotana na šľahanie

1/2 ČL zemiakového škrobu

1/2 ČL hladkej múky

dreň z vanilkového lusku KOTÁNYI

30 g trstinového cukru

na posýpku:

50 g mletých orechov (vlašské, lieskové, mandle)

50 g trstinového cukru

50 g hladkej múky

50 g masla

1 ČL mletej škorice KOTÁNYI

bielko na potretie

maslo a múka na vymazanie formy

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme hladké, nelepivé cesto (vodu pridávame postupne). Vytvarujeme guľku, zabalíme do papiera na pečenie alebo fólie a dáme do chladničky.

Medzitým si očistíme rebarboru a nakrájame ju na väčšie kúsky. Podlejeme vodou, pridáme cukor, vanilkový lusk (dreň uchováme do krému) , privedieme k varu a varíme cca 3 minúty (rebarbora sa nesmie rozvariť). Scedíme (šťavu môžete použiť ako sirup do limonády) a necháme vychladnúť.

Jahody očistíme, umyjeme a nakrájame na polovice alebo štvrťky (podľa veľkosti).

Na krém zmiešame smotanu na šľahanie, žĺtok, múku, škrob, cukor a dreň z vanilkového lusku.

Na posýpku prstami spracujeme uvedené suroviny na mrveničku.

Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme. Dáme do formy vymazanej maslom a vysypanej múkou. Poprepichujeme dno vidličkou. Poukladáme scedenú rebarboru, nakrájané jahody, zalejeme pripraveným krémom a posypeme posýpkou. Okraje koláča zahneme na plnku a potrieme bielkom.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 35 – 45 minút (kým okraje nezozlatnú).

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.