Bryndzový quiche so špargľou a žihľavou

Jar je v plnom prúde. Príroda sa prebúdza a my v nej nehľadáme iba útechu, ale i potravu. Okolo nás, na našom dvore, rastie množstvo bylín a ja neviem čo skôr zbierať – lastovičník, ďatelina, zbehovec, hluchavka, veronika, púpava a samozrejme aj najznámejšia burina, žihľava.

Mladé žihľavové vrcholky sú nesmierne zdravé a v tomto jarnom období majú ozajstnú silu. Nielenže je z nich skvelý čaj, ale sú skvelé aj na jedenie. Dajú sa použiť na zafarbenie cestovín (žihľavu podusíme a rozmixujeme na pyré), dá sa z nich pripraviť prívarok (rovnako ako zo špenátových listov), taktiež sa dá použiť, ako som to urobila v tomto prípade, do plnky slaného koláča.

Žihľava v kombinácii s bryndzou a špargľou je to pravé jarné slovenské jedlo.

Potrebujeme (1 okrúhla forma s priemerom 30 cm alebo 4 menšie formy s priemerom 14 cm):

cesto:

280 g hladkej pšeničnej múky T650

140 g studeného masla

8 – 11 PL studenej vody (podľa potreby)

1/2 ČL soli

plnka:

1 smotana na šľahanie

150 g bryndze

2 vajcia od šťastných sliepočiek z voľného chovu

hrsť mladej žihľavy (vrcholky)

špargľa

Mlynček štvorfarebné korenie KOTÁNYI

Himalájska soľ s kvetmi ERWIN KOTÁNYI SELECTION

Postup:

Múku zmiešame so soľou, maslom a postupne pridávame vodu, tak aby nám vzniklo nelepivé (nie príliš tuhé) cesto. Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním maslom vymazanú a múkou vysypanú formu (prípadne formy). Okraje musia trochu presahovať. Dáme do chladničky na cca 10 – 15 minút.

Smotanu rozmiešame s vajíčkami a bryndzou. Pridáme na jemno nasekanú žihľavu. Osolíme himalájskou kvetinovou soľou (pozor, bryndza je sama o sebe dosť slaná) a pridáme na hrubo pomleté štvorfarebné korenie.

Vychladené cesto poprepichujeme vidličkou, nalejeme plnku, na ktorú poukladáme kúsky špargle (špargľu môžeme prekrojiť pozdĺžne na polovicu, alebo nakrájať na menšie časti). Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme cca 30 – 40 minút alebo kým nám vrch nezozlátne.

Podávame so šalátom a pohárom bieleho vína.


Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.