Rybie karí

V zime sa mi žiadajú hrejivé a výdatné jedlá. Karí v sebe spája oba tieto prívlastky. Je mierne pikantné a korenisté, takže hreje zvnútra a je navyše sýte, ale bez toho aby človeka zaťažilo.

Pripravovala som už rôzne karí (hlavne tekvicové), ale mala som chuť vyskúšať niečo nové a exotickejšie. A tak voľba padla na rybie karí, ktoré si ma podmanilo. Je mierne pikantné vďaka čili, osviežujúce vďaka citrónovej tráve a limetke a čerstvé vďaka riadnej dávke koriandru, navyše ryba nasiakla úžasnú chuť kokosového mlieka a všetkých použitých korenín. Skrátka, je to karí ako sa patrí!

DSC08862

Potrebujeme:

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

1 a pol ČL korenia ERWIN KOTÁNYI SELECTION Tikka Masala Indian Curry

1 ČL čiernych horčičných semien

sezamový olej

1 plechovka kokosového mlieka

soľ

1 čerstvá citrónová tráva

2 lístky kafírovej limetky (sušené)

cca 100 – 150 g tmavej tresky (filet)

cca 100 – 150 g lososa (filet)

12 – 15 kráľovských kreviet (olúpaných, bez hlavy)

čerstvá kajenská čili paprička (alebo bežná čili paprička)

limetka

čerstvá koriandrová vňať

Postup:

Cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na plátky. Cesnak očistíme a nasekáme na drobno. Na sezamovom oleji krátko opražíme korenie, horčičné semienka a listy kafírovej limetky. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Pridáme nasekaný cesnak, nasekanú čili papričku (podľa chuti) a osolíme. Krátko orestujeme a hneď ako cesnak zavonia prilejeme kokosové mlieko a pridáme citrónovú trávu (rukoväťou noža ju rozmliaždime, tak sa uvoľnia vonné silice). Privedieme k varu a pridáme na kocky nakrájanú tresku a lososa. Prikryjeme a dusíme cca 5 minút. Následne pridáme krevety a dusíme ešte 5 – 7 minút. Keď sú ryba aj krevety uvarené, odstavíme a dochutíme čerstvou limetkovou šťavou, prípadne dosolíme.

Podávame s ryžou, nasekanou čili papričkou, čerstvou koriandrovou vňaťou a kúskom limetky.

DSC08858_1
Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.