Recepty starých materí: Trnavské praclíčky

Vŕtanie v starých kuchárskych knihách a pátranie po čo najtradičnejších receptov ma baví čím ďalej viac. Častokrát je to poučné či dokonca zábavné čítanie. Naposledy som listovala (bohužiaľ iba v PDF verzii) v Slovenskej kuchárke z roku 1920 od Augustína Pauloviča a jeho manželky, kde ma hneď na úvod potešilo motto: „Chutné a zdravé pokrmy neplnia iba bruchá, ale posilňujú telo človeka a obživujú jeho ducha.“

Pri rekonštrukcii starých receptov sa niekedy poriadne natrápim, hlavne preto, že častokrát sa neuvádza množstvo použitých surovín. V prípade receptu na praclíky tomu tak našťastie nebolo, teda ak nerátam, že nebolo uvedené množstvo smotany, to som musela správne odhadnúť. Avšak zarazilo ma, že do praclíkov išla iba štipka soli a žiaden cukor. Receptúru som však zachovala. Aj napriek tomu, boli praclíky chutné vďaka maslu a smotane na šľahanie, ktorej som musela použiť až 325 ml!

Niekomu sa môžu takéto praclíky zdať obyčajné, ba až bez chuti, no vďaka štruktúre sú chutným pečivom vhodným na raňajky, stačí ak im dopomôžete a namažete ich medom alebo džemom.

Alebo si ich vychutnajte ako pán Paulovič začiatkom 20. storočia – iba tak k čaju! Veď nie nadarmo je recept na Trnavské praclíčky k čaju zaradený v kategórii Čajovníky.

Potrebujeme:

na kvások:

7 g sušeného droždia

2 PL hladkej pšeničnej múky T650

200 ml smotany na šľahanie

na cesto:

400 g hladkej pšeničnej múky T650

125 ml smotany na šľahanie

soľ

70 g masla

na potretie:

vajce

sekané mandle

práškový cukor

Postup:

Teplou (nie horúcou) zohriatou smotanou (200 ml) zalejeme droždie, premiešame, posypeme 2 PL múky a necháme vzísť kvások (cca 10 – 15 minút).

K múke (400 g) pridáme pripravený kvások, štipku soli, zvyšnú smotanu (125 ml) a premiešame, nakoniec pridáme rozpustené maslo a vypracujeme cesto.

Cesto rozdelíme na 30 g kúsky (cca 27 ks) a necháme ich chvíľu odpočinúť (cca 10 – 15 minút). Každú časť vyvaľkáme asi na 25 cm dlhého hadíka a vytvarujeme praclík (preložíme konce dvakrát a preklopíme).

2017-10-191

Vytvarované praclíčky dáme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 45 minút.

DSC06283

Po vykysnutí ich potrieme vajíčkom, posypeme sekanými mandľami a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 20 – 25 minút alebo kým nezozlatnú.

Ešte teplé (nie horúce) ich poprášime práškovým cukrom.

ULOŽIŤ RECEPT

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.