Sfinci (talianske šišky)

Nezvyknem vyprážať, no po dlhšom čase sa mi zažiadalo sladkej, vyprážanej maškrty. Do oka mi padli talianske šišky – sfinci, ktoré sa pripravujú z ryžovo-zemiakového cesta. Bizarná kombinácia, no sú mäkkučké ako obláčik (a podľa mňa aj chutnejšia ako naše klasické šišky).

DSC06220

Potrebujeme:

150 g ryže

150 g zemiakov (1 väčší zemiak)

250 g hladkej pšeničnej múky 00

250 g hrubej pšeničnej múky

7 g sušeného droždia

kôra z jedného citróna

300 – 400 ml vody

soľ

trstinový cukor

cejlónska škorica KOTÁNYI

DSC06223.JPG

 

Postup:

Ryžu prepláchneme, zalejeme 1 litrom vody, osolíme štipkou soli a uvaríme do mäkka. Zemiaky uvaríme v šupe taktiež do mäkka.

Uvarenú ryžu scedíme a necháme odkvapkať, zemiaky ošúpeme. Ryžu aj zemiaky pretlačíme cez drvič na zemiaky.

V druhej miske zmiešame obe múky,  1/2 ČL soli, 1/2 ČL trstinového cukru a nastrúhanú citrónovú kôru. Po premiešaní vmiešame sušené droždie. Múčnu zmes zapracujeme do ryže a zemiakov.

Postupne prilievame vodu, tak aby nám vzniklo redšie, lepivé cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.

Vo veľkej panvici si rozpálime olej. Pripravíme si pohár vody a veľkú lyžicu, ktorú si budeme namáčať. Lyžicou vykrajujeme kúsky cesta a kladieme do rozpáleného oleja (pred každým vykrojením si namočíme lyžicu). Vyprážame dozlatista z oboch strán.

Vypražené šišky dáme odkvapkať (na papierovú utierku) a následne obaľujeme v zmesi 100 g trstinového cukru a 1 ČL mletej cejlónskej škorice.

Sfinci podávame samotné, ale výborne chutia aj so šípkovým džemom.

ULOŽIŤ RECEPT

DSC06226.JPG

 

 

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.