Recepty starých materí: Bratislavský posúch tutti-frutii

Takmer rok som čakala na obdobie kedy budú v rovnaký čas dozreté broskyne, prvé hrušky a červené hrozno, aby som mohla upiecť bratislavský posúch tutti frutti, ktorý sa predával za cenu naozaj nehoráznu”.

V knihe Z kuchyne bohémskej Bratislavy sa píše, že istý Zoltán Lombardini, príslušník československých légii v Taliansku, po návrate domov žiadal svoju mamu aby mu upiekla pizzu. Ona samozrejme nevedela čo je pizza, no keď jej ju opísal, pochopila, že je to posúch z kysnutého cesta obložený kadečím. Ihneď vytiahla recept po babičke a už aj miesila cesto.

Posúchy môžeš robiť okrúhle, synček, i na celý plech, a poobkladať ich môžeš kadečím. Nemusíš ich piecť v chlebovej či špeciálnej peci, stačí v dobrej rúre. Dívaj sa na mňa a zapamätávaj si. Chce to iba grif.”

Základné cesto na posúchy sa používalo na slano i sladko. Obkladalo sa paradajkami, strúhaným syrom, viršľami, vajcom či údenáčom alebo dunajskými mušľami. Fantázii sa medze nekládli. Všetko však samozrejme záviselo od obsahu špajze.

DSC06018.JPG

Potrebujeme (otváracia okrúhla tortová forma s priemerom 27 cm):

na cesto:

3 g sušeného droždia

2 PL vlažnej vody

1 ČL cukru

1 PL polohrubej múky

200 g vlažnej vody

330 g polohrubej múky

1/2 ČL soli

1 PL slnečnicového oleja

na náplň:

2 menšie hrušky

1 broskyňa

1 strapec červeného hrozna

hrsť černíc

marhuľový džem

1 PL vanilkového cukru

slnečnicový olej

Postup:

Z droždia, 2 PL vody, 1 ČL cukru a 1 PL múky zarobíme kvások, ktorý necháme asi 10 minút vykvasiť.

Pridáme múku, soľ, olej a vodu. Vareškou premiešame a rukou dobre vymiesime cesto až kým sa nebude odliepať od misky a nebude úplne hladké. Prikryjeme a necháme kysnúť 2 hodiny.

Kým cesto kysne broskyňu nakrájame na mesiačiky, hrušky na kocky (tvrdé časti odstránime), z hrozna odstránime kôstky (prekrojíme na polovicu, kôstky tak jednoduchšie vyberieme).

Vykysnuté cesto vyvaľkáme do kruhu, prenesieme do tortovej formy (spodok vyložíme papierom na pečenie), okraje trochu povyťahujeme.

Cesto poprepichujeme vidličkou, potrieme marhuľovým džemom. Poukladáme hrozno, na kocky nakrájané hrušky, plátky broskýň a posypeme černicami. Nakoniec rovnomerne posypeme vanilkovým cukrom, okraje potrieme slnečnicovým olejom a pečieme pri 220 stupňoch 20 minút.

Po upečení (ovocie pustí dosť šťavy, ale to nevadí, vpije sa do cesta a koláčik tak bude extrémne šťavnatý) necháme mierne vychladnúť a poprášime práškovým cukrom.

ULOŽIŤ RECEPT

DSC05994

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s