Recepty starých materí: Čokoládové flameri

Flameri bol obľúbeným dezertom Britov a Írov v 17. až 19. storočí. Pôvodne sa pripravoval z ovsených vločiek, ktoré sa nechali nabobtnať, následne sa rozmixovali a priviedli k varu. Vzniknutá kaša sa dochucovala orieškami, medom či hrozienkami. Časom sa prirodzene receptúry vylepšovali a obmieňali.

Flameri poznali dokonca aj starí Kremničania. Pri jeho príprave som sa pridŕžala starého kremnického receptu v knihe V kuchyni kremnického baníka. Nanešťastie recept obsahoval iba suroviny, takže pomer som musela správne odhadnúť. A podarilo sa!

Flameri sa pripravuje z krupice a mlieka. Tajomstvom tohto nadýchaného dezertu je sneh z bielok, ktorý sa pomaly vmieša do krupicovej kaše. Podáva sa vychladený, dozdobený šľahačkou a višňami. Správne by sa mal vyklopiť, no my sme sa doň ihneď pustili a vyjedali sme ho priamo z misiek.

Potrebujeme (6 ks malých zapekacích misiek tzv ramekiniek):

500 ml plnotučného mlieka

200 g horkej čokolády

1 PL vanilkového cukru

štipka soli

50 g pšeničnej krupice

50 g mletých mandlí

2 vajcia od sliepočiek z voľného chovu

cukor na vysypanie formy

Postup:

Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme nalámanú čokoládu a na miernom plameni rozpustíme a privedieme k varu. Pridáme vanilkový cukor, štipku soli a postupne, za stáleho miešania, prisypeme krupicu. Varíme na miernom plameni do zhustnutia. Odstavíme a primiešame mleté mandle.

Bielka oddelíme od žĺtkov. K bielkam pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vmiešame do ešte horúcej kaše. Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov.

Kašu rozdelíme do misiek vypláchnutých studenou vodou a vysypaných cukrom. Dáme chladiť aspoň na 3 hodiny.

Podávame ozdobené šľahačkou a višňou.

ULOŽIŤ RECEPT

DSC05579

 

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s