Pražený jačmenný čaj (damaicha/mugicha/boricha)

Pražený jačmenný čaj (čínsky damaicha, japonsky mugicha, kórejsky boricha) je obľúbeným nápojom vo viacerých ázijských krajinách, predovšetkým v Kórei a Japonsku. Popíja sa celoročne, v letných mesiacoch vychladený, prípadne aj osladený. V tejto časti sveta je tak obľúbený, že ho môžete kúpiť v plastových fľašiach, podobne ako u nás rôzne malinovky.

Podľa východnej medicíny prirodzene ochladzuje organizmus, dokonca vraj zmierňuje horúčku. Práve preto je obľúbeným nápojom hlavne v lete. Samozrejme má aj množstvo iných benefitov, ktoré má samotný jačmeň.

Čaj z jačmeňa je bezkofeínový, no vďaka praženiu jačmenných zŕn chutí orieškovo, podobne ako rôzne kávovinové nápoje, ktoré bežne kúpite v obchodoch (špaldové, melta, Caro a pod.). Je vhodný pre všetky vekové kategórie na popíjanie počas celého dňa. Avšak pozor! Môže znižovať tlak.

Jeho príprava je smiešne jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Stačí na suchej panvici opražiť jačmeň, nechať vychladnúť a uskladniť vo vzduchotesnej sklenenej nádobe. Vždy keď na neho dostanete chuť, opražené zrná povaríte 20 minút, necháte 5 minút odstáť a precedíte.

Uvarené zrná nevyhadzujte. Použite ich do cesta na chlieb, do šalátu alebo ich ochuťte makom a medom!

DSC05084

Potrebujeme:

jačmenné krúpy (môžeme použiť aj ázijský jačmeň, jóbové slzy – slzovku obyčajnú)

Postup:

Prepláchnuté jačmenné krúpy opražíme na suchej panvici do tmavohneda. Občas premiešame, dávame pozor aby neprihoreli. Necháme úplne vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Čaj si pripravíme tak, že privediem k varu 1/2 litra vody, pridáme 1 polievkovú lyžicu opražených zŕn a na miernom ohni povaríme 20 minút. Odstavíme, necháme 5 minút odstáť a scedíme. Môžeme podávať teplý alebo chladený, taktiež si ho môžeme osladiť podľa chuti (ja nesladím).

Zrnká však nevyhadzujte, môžete ich použiť ihneď na prípravu šalátu či sladkej maškrty, prípadne ich môžete niekoľko dní skladovať v chladničke.

DSC05122.JPG

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s