Francúzsky dezert Le Marly – La Riposte

Moja kniha Umění francouzské kuchyně od Julie Child je čoraz viac ohmataná. Čerpám z nej viac a viac inšpirácie, skúšam francúzske klasiky (holandská omáčka sa mi podarila na prvýkrát!), no skúšam aj recepty, ktoré len tak na internete nenájdete.

Jedným z menej známych receptov je recept na Le Marly – La Riposte. Ide o briošku nasiaknutú rumovým sirupom, potretú marhuľovým džemom so šľahačkovou plnkou s jahodami alebo iným bobuľovým ovocím.

Pri letmom pohľade na trojstranový recept s odkazom na ďalší recept, ktorý je jeho neoddeliteľnou súčasťou, ma mierne zamrazilo. Kým som sa na stopercent rozhodla, že do toho idem, prečítala som si ho niekoľkokrát, až som napokon zistila, že to nie je žiadna veda a zvládne to aj úplný začiatočník. Stačí iba upiecť briošku, vydlabať stred, poliať sirupom a naplniť ochutenou šľahačkou (ktorú Julia Child volá vznešene crème Chantily).

Pomer cukru som však mierne upravila, pretože množstvo cukru v plnke bolo na môj vkus prehnané. Dezert je sladký tak akurát. Plnku som taktiež ochutila novinkou od KOTÁNYI – Rumový cukor.

Recept je zostavený z viacerých krokov. Prvým je upečenie briošky, ktorá pred plnením musí úplne vychladnúť!

Potrebujeme (4 kusy malých briošiek):

na briošku:

3 g sušeného droždia

2 PL vlažnej vody

1 ČL morskej soli

1 PL trstinového cukru

2 PL vlažného mlieka

225 g hladkej pšeničnej múky 00

2 vajcia od sliepočiek z voľného chovu

60 g studeného masla

na sirup:

200 ml vody

3 PL trstinového cukru

2 PL kvalitného tmavého rumu z trstinovej melasy

na plnku:

1 šľahačková smotana (40 percentná)

dreň z 1/2 vanilkového lusku KOTÁNYI

2 ČL Rumového cukru KOTÁNYI

200 g lesného ovocia (ak použijeme mrazené necháme úplne rozmraziť) – zopár kúskov necháme na ozdobu

 

marhuľový džem na potretie (asi 2 PL)

maslo na vymazanie formy

Postup:

Najprv si pripravíme briošky.

Droždie vsypeme do misy, pridáme 2 PL vody, cukor a premiešame. Pridáme mlieko, múku, vajcia a soľ a vareškou zapracujeme. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a necháme 2 – 3 minúty odpočívať. Cesto následne dobre vymiesime (je trošku lepivé, no múku nepridávame). Nakoniec po kúskoch zapracujeme maslo. Opäť necháme 2 – 3 minúty odpočívať a ešte raz dobre premiesime. Vložíme do misy, prikryjeme a necháme kysnúť 2 hodiny.

Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 4 rovnaké kúsky. Každý vytvarujeme do malého okrúhleho bochníčka a vložíme do malých zapekacích misiek na sufflé (tzv. ramekin) vymazaných maslom. Prikryjeme a necháme nakysnúť 1 – 1 a pol hodiny.

Po vykysnutí pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 205 stupňov cca 20 minút (urobíme test špajdľou). Po upečení vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Keď sú briošky úplne vychladnuté pripravíme si sirup a plnku.

Na sirup povaríme 200 ml vody s 3 PL cukru asi 10 minút. Odstavíme, pridáme 2 PL rumu.

Na plnku dotuha vyšľaháme šľahačku, vmiešame vanilku a rumový cukor. Nakoniec zľahka vmiešame ovocie. Uložíme do chladničky.

V malom plechovom hrnčeku na miernom plameni rozpustíme marhuľový džem.

Vrch briošiek odkrojíme a každý prekrojíme na 8 častí. Stred briošiek (tak aby nám ostali asi 1 cm hrubé steny) vydlabeme (samozrejme nevyhadzujeme, ale zjeme :)). Briošky zvnútra a vrchnáčiky (z opačnej strany – hubovitej) polievame postupne sirupom až kým úplne nevsiakne. Briošky z vonkajšej strany potrieme rozpusteným marhuľovým džemom. Vrchovato ich naplníme šľahačkovou plnkou, priklopíme a “klobúčiky” taktiež potrieme džemom.

Podávame ihneď alebo uložíme do chladničky. Pred podávaním dozdobíme zvyšnou šľahačkou a kúskami ovocia.

ULOŽIŤ RECEPT

DSC05301

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s