Crostata di ricotta (talianska ricottová torta)

Crostata di ricotta je obľúbená v celom Taliansku. Existujú rôzne varianty, no základ vždy tvorí syr ricotta na krehkom maslovom cestíčku.

Recept na túto maškrtu som našla vo svojej obľúbenej knihe The Italian Cookery Course.  V pôvodnom recepte na ricottovú plnku sa uvádza dosť veľké množstvo cukru, takže som ho skresala až na polovicu a je sladká tak akurát. Po upečení má priam karamelové tóny. Originálna crostata di ricotta má zväčša cesto aj na vrchu plnky, buď v celku alebo vo forme pásikov. Ja mám však väčšiu formu a navyše cesto sa mi pri vaľkaní dosť rozpadávalo, tak som všetko cesto iba utlačila na dno formy a nič som tým nepokazila. Ako pri každom recepte, treba sa spoliehať na svoj inštinkt a navyše to brať s ľahkosťou :).

DSC04783

Potrebujeme:

na cesto:

50 g zmäknutého masla

175 g hladkej pšeničnej múky OO

100 g trstinového cukru

kôra z jedného bio citróna

vanilková dreň z 1/2 vanilkového lusku KOTÁNYI

2 žĺtka od šťastných sliepočiek z voľného chovu

50 g bravčovej masti

na plnku:

2 žĺtka od šťastných sliepočiek z voľného chovu

100 g trstinového cukru

500 g ricotty

1/2 ČL cejlónskej škorice ERWIN KOTÁNYI SELECTION

kôra z 1/2 bio citróna

40 g nahrubo nasekanej horkej čokolády

maslo a múka na vymazanie a vysypanie formy

Postup:

Zo všetkých uvedených surovín na cesto vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na 20 minút do chladničky.

Kým sa cesto chladí z ricotty, žĺtkov, cukru, citrónovej kôry a škorice vyšľaháme plnku. Nakoniec zľahka vmiešame nahrubo nasekanú čokoládu.

Cesto vtlačíme na dno vymazanej a múkou vysypanej okrúhlej formy a poprepichujeme ho vidličkou. Vylejeme plnku, uhladíme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov na cca 40 – 45 minút, kým nezozlatne a po vpichnutí do stredu špajdľa nie je čistá.

Podávame po úplnom vychladnutí.

ULOŽIŤ RECEPT

DSC04802

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s