Kakaovo-škoricové zajačiky (kváskové)

Keď som na internete zbadala nápad so škoricovými zajačikmi musela som ho ihneď vyskúšať. Všetky recepty boli americké, samozrejme z polotovaru (tuba mrazeného cesta na škoricové slimáky).

Ja som sa samozrejme potrápila s domácim cestom a to rovno kváskovým. Recept ako uliaty na Veľkú noc. Veď predsa zajačiky sú jedným z jej symbolov.

Potrebujeme:

na cesto:

500 g hladkej pšeničnej múky T650

150 g aktivovaného ražného kvásku (75 g vody+75 g ražnej múky + 1 PL materského kvásku)

300 g vlažného mlieka

75 g zmäknutého masla

35 g trstinového cukru

10 g soli

na náplň:

4 PL kakaa z nepražených bôbov

2 a 1/2 PL trstinového cukru

2 ČL cejlónskej škorice ERWIN KOTÁNYI SELECTION

rozpustené maslo

na konečnú úpravu:

sušené hrozienka

rozpustené maslo

mlynček Karamel Vanilka na kávu a dezerty KOTÁNYI

Postup:

Kvások rozmiešame vo vlažnom mlieku. V druhej miske zmiešame múku, cukor a soľ. Sypké suroviny pridáme ku kvásku s mliekom. Vymiesime cesto, pridáme zmäknuté maslo, ktoré dobre zapracujeme do cesta. Prikryjeme, dáme do vypnutej rúry spolu s pohárom vriacej vody (tak sa vytvorí správna mikroklíma, vďaka ktorej cesto lepšie kysne) a necháme vykysnúť cca 3 hodiny.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik cca 40 x 20 cm. Na plnku zmiešame kakao s cukrom a škoricou. Plát cesta potrieme roztopeným maslom a posypeme pripravenou plnkou. Na záver ešte pokvapkáme roztopeným maslom.

Stočíme do rolády a nakrájame asi na 1 cm hrubé krúžky. Jeden krúžok bude ako telíčko zajačika, druhý pozdĺž nakrojíme do 2/3, prekrížime, takto vytvoríme hlavu s ušami, z hrozienok oči. Z koncov rolády vytvoríme malé chvostíky. Prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu.

DSC05138.JPG

Upečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov (rúru vyhrejeme aj spolu s plechom na spodku, na ktorý po vložení plechu s pečivom vylejeme 1/2 hrnčeka studenej vody) cca 20 – 30 minút do zlatohneda. Po upečení ešte teplé potrieme roztopeným maslom a posypeme karamelovým cukrom KOTÁNYI.

ULOŽIŤ RECEPT

DSC05166.JPG

 

 

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s