Liečivé stromy: Smrek

Máj, lásky čas, je obdobím zberu nielen sladkých jahôd či trpko-kyslej rebarbory, ale aj liečivých smrekových výhonkov.
Jemné, sýtozelené smrekové výhonky sa objavujú už koncom apríla až do júna, Na zber sú vhodné 1 – 3 cm výhonky.
Smrekové výhonky obsahujú veľké množstvo vitamínu C a využívajú sa pre svoje liečivé účinky pri chrípkových ochoreniach, ochorení priedušiek a dýchacích ciest.
Okrem využitia pri liečení rôznych neduhov je možné ich využiť aj pri príprave sladkých či slaných jedál.

Chuť smrekových výhonkov vás určite prekvapí tak ako mňa. Očakávala som typickú ihličnatú chuť, no prekvapili ma svojou kyslosťou. Ak chcete vedieť ako smrekové výhonky naozaj chutia tak sa do nich zahryznite! Iba na základe toho sa rozhodnete či ich budete využívať aj v kuchyni. Z vlastnej skúsenosti viem, že čaj je skvelý, ale cheesecake už radšej nie!

Zber smrekových výhonkov

Výhonky zbierame v apríli až do júna pokiaľ je ihličie ešte jemné a mäkké na dotyk. Na zber je najlepšie použiť nožničky. Čo sa týka zberu vo voľnej prírode treba byť opatrný. V lesoch je ihličie (vraj) zakázané zbierať. Ja mám to šťastie, že smrek nám rastie priamo v areáli môjho pracoviska. Viac informácii o zbere nájdete tu. Vždy zbierame iba množstvo, ktoré sme schopní spotrebovať.

d400a-img_0739

 

Využitie smrekových výhonkov


Smrekový čaj pripravujeme z čerstvých alebo sušených výhonkov. Zalejeme ho vriacou vodou a necháme lúhovať cca 10-15 minút. Chuť čaju je príjemná, v pozadí pripomína les a ihličie. Čaj pijeme ako osviežujúci doplnok pitného režimu alebo v prípade ochorenia dýchacích ciest ako liečivý čaj.

Liečivé stromy: Smrek

Smrekový sirup pripravíme z čerstvých umytých a dobre osušených výhonkov. Do väčšej sklenenej nádoby striedame vrstvy smreku a cukru (ja som použila trstinový), môžete pridať aj citrón pokrájaný na plátky, uzavrieme, dáme na slnko na niekoľko dní, kým sa cukor úplne nerozpustí. Na internete nájdete množstvo receptov na tento chutný sirup, ktorý ma nielen liečivé účinky proti kašľu, ale je možné z neho pripraviť aj osviežujúcu letnú limonádu.

Smrekovú soľ pripravíte jednoduchým zmiešaním morskej soli s nadrobno nakrájanými smrekovými výhonkami. Skladujeme v chladničke. Popravde smrekovú soľ mám už pripravenú nejaký ten deň, ale po faux pas so smrekovým cheesecakom sa ju neodvážim použiť. Túto soľ môžete použiť pri príprave zemiakov či koreňovej zeleniny.

Smrekový cukor pripravíte pdoobne jednoducho ako soľ, ktorú však nahradíte cukrom. Takýto cukor môžete použiť na dochutenie čaju alebo sušienok.

Smreková zmrzlina a sorbet ma priviedli na nápad smrekového cheececaku, na ktorý som nenašla recept, ale moja (ne)logika mi napovedala, že predsa keď sa to dá zmraziť tak určite aj schladiť. No úprimne to nebola žiadna sláva. Smrekové výhonky som rozmixovala s cukrom a trochou mascarpone, túto pastu som zmiešala so zvyškom mascarpone a dala na tradičný keksíkový korpus a vrch som poliala smrekovým želé. Nebolo to až také hrozné, ale určite to nebolo nič čo by som si chcela zopakovať. Možno som na to iba išla zle a zmrzlinu (recept nájdete tu) alebo sorbet (recept tu) predsa len skúsim (ale až budúci rok, keď to fiasko s cheesecakom upadne do zabudnutia).

Smrekové želé znie určite zaujímavo. Ako chutí neviem, ale ak máte chuť a odvahu recept nájdete tu.

Smrekový olej je novodobý hit vo sfére vysokej gastronómie. Pripravíte ho tak, že čerstvé smrekové výhonky zalejete zohriatym olivovým olejom a necháte zopár dní odstáť a následne scedíte. Používa sa na konečné dochutenie šalátov či teplých pokrmov.

Čerstvé smrekové výhonky môžeme použiť pri príprave zeleninových šalátov či cestovín.

Nakladané smrekové výhonky na spôsob kapár pripravíte z drobných (asi 1 cm) výhonkov a kyslého nálevu. Recept nájdete tu.

Liečivé stromy: Smrek





Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.