Jarná polievka

Pomaly sa blíži moje najobľúbenejšie ročné obdobie, jar. Jar je vhodná na odľahčenie nášho jedálneho lístka či detox. Ja som si pre zmenu navarila jarnú polievku, v ktorej je polníček, jarný šalát bohatý na vitamín C, B a E, horčík či železo. Polníček zlepšuje činnosť srdca či posilňuje obranyschopnosť. Moja jarná polievka ďalej obsahuje karotku – rýchlenú mrkvu, teda najskôršiu odrodu mrkvy, ktorá sa predáva už na jar. Je kratšia ako klasická mrkva, sladšia a obsahuje viac vitamínu B.
Polievka sa podáva so strateným vajíčkom, na prípravu ktorého nájdete návod tu.

Potrebujeme:

2 l zeleninového vývaru (najlepšie domáceho)

2-3 karotky (podľa veľkosti)

1/3 póru

5 menších zemiakov

1 malá cibuľa

2 strúčiky cesnaku

1 hrnček mrazeného hrášku

2 hrste polníčka

soľ

čierne korenie

sušená zelenina (používam Horalku)

olivový olej

Postup:

Na rozohriatom olivovom oleji dosklovita orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na pásiky nakrájanú karotky, chvíľu opekáme. Následne pridáme na plátky nakrájaný cesnak a na kolieska nakrájaný pór. Zeleninu osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a privedieme k varu. Osolíme.

Keď sú zemiaky takmer mäkké prihodíme hrášok a varíme do zmäknutia. Polievku dochutíme sušenou zeleninou, mletým čiernym korením a ak je potrebné aj dosolíme. Do odstavenej polievky vhodíme prepláchnutý polníček.

Podávame s pošírovaným vajcom a pažítkou.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s