Pstruh s ochuteným maslom a fazuľkovým šalátom

Slovensko a Česko v konzumácii rýb riadne zaostáva. Napriek tomu, že v súčasnosti na pultoch obchodov je možné kúpiť aj čerstvé ryby, ľudia túto skvelú možnosť často nevyužívajú a rybu si doprajú iba raz ročne – na Vianoce.
Ryby obsahujú omega – 3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre naše srdce, obsahujú selén, ktorý je skvelým antioxidantom, vitamíny A, B či D.
Doma sa snažíme jesť ryby často – či už tie čerstvé alebo tie z konzervy, ktoré sú vhodné na rýchlu večeru. Pri kúpe rýb však hľadím na ich pôvod a uprednostňujem ryby lovené s ohľadom na životné prostredie či naše slovenské ryby, ktoré sú často podceňované.
Ak ste dostali chuť na rybu a máte chuť spraviť niečo pre svoje zdravie, skúste si na prírodno pripraviť pstruha lososovitého, ktorému chuť dodáva maslo ochutené zelerovou vňaťou, citrónovou šťavou a cesnakom.

Potrebujeme:

2 čerstvé filety pstruha lososovitého (cca 500 g)
2 cm kúsok zmäknutého masla
1 PL nasekanej zelerovej vňate
1 ČL citrónovej šťavy
2 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej

na šalát:
200 g mrazených zelených fazuliek
1 mrkvu
červenú čakanku (asi 1/4)
cca 10 – 12 ks čiernych olív
orechový olej
olivový olej
balazamikový ocot
soľ
mleté čierne korenie
provensálske korenie (používam to od Sonnentoru – obsahuje oregano, tymián, bazalku, rozmarín, levanduľu)

ryžu natural

Postup:

Rybu z chladničky vyberieme asi 30 minút vopred aby sa oteplila na izbovú teplotu.
Medzitým si uvaríme ryžu natural (opláchnutú ryžu popražíme na oleji, osolíme, okoreníme a zalejeme dvojnásobným množstvom vody, varíme pod pokrievkou do zmäknutia) a pripravíme šalát. Fazuľky vhodíme do vriacej osolenej vody, varíme asi 3 minúty, zlejeme a rýchlo schladíme studenou vodou. Necháme ich vychladnúť. Do misky si dáme mrkvu nakrájanú na tenké plátky (krájame škrabkou na zemiaky), olivy prekrojené na polovicu, natrhanú čakanku a vychladnuté fazuľky. Zeleninu pokvapkáme orechovým aj olivovým olejom, osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme asi 1 ČL balzamikového octa a trochu provensálskeho korenia. Premiešame a necháme odstáť.

Maslo si vymiešame s vňaťou, citrónovou šťavou, korením, soľou a pretlačeným cesnakom. Uložíme do chladničky.

Panvicu si rozpálime na strednom plameni. Rybu tesne pred grilovaním osolíme a okoreníme. Na panvicu si nalejeme trochu olivového oleja. Rybu položíme kožou nadol a grilujeme asi 5 minút. Následne rybu opatrne otočíme a grilujeme asi 2 – 3 minúty. Potom ju ešte otočíme kožou nadol a grilujeme tak 1 minútu.
Na ešte teplú rybu dáme kúsok masla a podávame s uvarenou ryžou natural a šalátom.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s