Štvorzrnný chlieb

 

Po dlhej odmlke vám prinášam recept na chutný chlieb. Recept je z mojej novej knihy Chléb ktorú som dostala ako vianočný darček od krstnej mamy. V knihe je množstvo tradičných aj netradičných chlebíkov. Myslela som si, že už sa o chleboch nemám čo nové naučiť, no mýlila som sa. Každá nová kniha ma posúva vpred. Nebolo to inak ani s touto a tak sa s vami chcem podeliť o tento jednoduchý recept na chlieb, pri príprave ktorého je použití kvások aj droždie zároveň.

Potrebujeme:

na vložku:

200 ml vody

50 g ovsených vločiek

50g ľanových semienok

50 g slnečnicových semienok

50 g tekvicových semienok

 

na cesto:

4 g sušeného droždia

300 ml vlažnej vody

250 g hladkej pšeničnej múky

250 g celozrnnej pšeničnej múky

25 g soli

75 g aktivovaného ražného kvásku

 

sezamové semienka na obalenie

Postup:

Vodu na vložku privedieme k varu. V miske zmiešame vločky so všetkými semienkami, zalejeme vriacou vodou, dobre premiešame, prikryjeme a necháme bobtnať cca 2 hodiny.
Droždie rozpustíme vo vlažnej vode, pridáme nabobtnané semienka, obe múky, soľ a kvások. Premiešame vareškou a keď sa nám všetko spojí, vyklopíme na pracovnú dosku a dobre premiesime (cca 5 minút).
Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať. Následne opäť premiesime, prikryjeme utierkou a necháme zas 10 minút odpočívať. Po 10 minútach opäť premiesime, vytvarujeme bochník, preložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
Po hodine keď je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na dosku (netreba múčiť), vytvarujeme podlhovastý bochník (návod nájdete tu). Na dosku nasypeme sezamové semienka a bochník v nich vyváľame.
Bochník preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
Rúru si vyhrejeme na 240°C (hrejeme aj s plechom na spodku). Chlieb na vrchu narežeme, vložíme do dobre vyhriatej rúry, na spodný plech nalejeme pohár studenej vody a rýchlo zavrieme. Po 20 minútach stiahneme teplotu na 220°C a dopekáme ešte 30 minút alebo kým po poklopaní nepočujeme dutý zvuk.
Necháme vychladnúť na mriežke.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s